Wim de Ru

De grote wens van Wim de Ru om koordirigent te worden dateert al van zijn twaalfde jaar. Hij startte zijn muziekstudie bij het koninklijk Conservatorium te ’s Gravenhage. Gedurende zijn studie volgde hij naast de hoofdvakken koordirectie en schoolmuziek ook lessen in zang en piano. Bij Louis Stotijn studeerde hij orkestdirectie. In 1979 behaalde hij zijn 1e graad bevoegdheid Schoolmuziek en studeerde hij als uitvoerend kunstenaar af bij Frans Moonen met de uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach, uitgevoerd door het koor van de C.O.V. Ex Animo.

Aan de muziekschool verzorgt Wim de Ru koorscholingscursussen voor zowel volwassenen en kinderen en leidt hij een kinderkoor en een jeugdkoor. Daarnaast is hij cantor van de Leidse Studenten Ecclesia en als zodanig dirigent van de Schola Cantorum.

Naast de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion voert Wim de Ru de algehele directie bij uitvoering van grote koorwerken zoals van J. Brahms (Ein Deutsches Requiem), G. Fauré (Requiem), Haydn (Paukenmesse-Die Schöpfung), Vaughan Williams (Dona Nobis Pacem-Hodie), en in 1997 de Nederlandse première van het Requiem van Théodore Gouvy.

In de projecten van de Stichting Leidse Koorprojecten vindt u zijn maatschappelijke betrokkenheid terug in de uitvoering van enkele koordrama’s van Tony Biggin (The Gates of Greenham – 1998, Cry of the Earth – 2001) en van Ariel Ramirez (de Missa Criolla-Misa por la Paz – 1997). Bij de uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff en de concertante uitvoering van de opera Carmen van Georges Bizet werkte hij samen met de Leiderdorpse Balletschool.

Wim de Ru is een toegewijd musicus, die er steeds in slaagt op educatieve wijze en niet in het minst ook met zijn humor het beste uit ons koor te halen.

Comments are closed.