De schepping verbeeld

De Stichting Leidse Koorprojecten probeert altijd iets bijzonders van haar concerten te maken. Dit keer zocht ze de samenwerking op met een andere kunstdiscipline: de beeldende kunst! Kunst is immers ook scheppen, creëren. En de wereld zelf is eigenlijk één groot kunstwerk.

Drie lokale kunstenaars verleenden hun medewerking aan het Schöpfungproject en gaven zo een absolute meerwaarde aan het concert.

Het werd een unieke performance: Saskia Masselink schilderde tijdens het concert de scheppingsverhaal live op groot doek. De schepping is iets waar iedereen zich over verwondert, gelovig of niet. Maar over het leven op zich, het gegeven dát er sterren zijn, een zon en een maan, een dieren- en plantenwereld en last but not least de mensheid, daar kun je je over blijven verbazen! Dat probeerde ze in haar performance uit te drukken.

Gerda Drop stelde haar prachtige kalligrafisch werk tentoon, gebaseerd op Bijbelse teksten. Er was ook één kleurrijk schilderij te zien, gebaseerd op de teksten van het koorstuk.

Ook werd er een groot liggend kunstwerk van Ben Blonk in de Hooglandse kerk opgesteld, genaamd “En God zag dat het goed was”. Het publiek kwam er heel direct mee in aanraking, doordat het toegestaan was de tegelvloer te betreden. Als het ware deel maakte de mensen die dat deden zo deel uit van het kunstwerk dat de schepping symboliseert.

Saskia Masselink

Veelzijdig kunstenares Saskia Masselink werd geboren in 1963 te Leiden. In 1989 studeerde zij af aan de Koninklijke Academie in Den Haag in vrije grafiek, tekenen en schilderen. Naast haar vrije werk, waaronder Japanse penseeltekeningen en houtsnedes, illustreert zij ook boeken voor kinderen. In 1992 verscheen haar eerste prentenboek.

Zij is actief op het gebied van (live) muziektheater, animaties en beeldtheater. Ze werkte o.a samen met het Nederlands Philharmonisch orkest (Goudhaartje) en werkte mee aan het toneelstuk Konijn en Maan met stichting Pra en jeugdtheater Sonnevanck. Ze werkt momenteel aan een beeldende voorbereiding voor een stuk van Debussy voor een festival in Frankrijk. Fragmenten van haar werk kunt u al zien op haar website in wording: www.sasmas.nl

Ben Blonk

Ben Blonk (geb. 1942, Leiden) is theoloog en beeldend kunstenaar. Hij begon zijn loopbaan als tekenaar in het Museum van Oudheden in Leiden. Na enige jaren besloot hij theologie te gaan studeren, en ging werken als (kerkelijk, resp. ziekenhuis-) predikant in Terschelling, Groningen, Zeist, Delft en Oegstgeest.

Al jarenlang probeert hij in zijn werk de verbinding te zoeken van woordtaal en beeldtaal. Zo leidde hij lange tijd groepen “beeldende expressie”, waarin kerkleden grote doeken schilderen die worden gebruikt in kerkelijke vieringen.

In 2007 voltooide hij zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Hij exposeerde eerder in o.a. de Rode Hoed in Amsterdam, God’s Werkhof in Werkhoven, de Boskant en de KABK in Den Haag, en in een aantal kerkgebouwen, in o.a. Amsterdam, Bilthoven/De Bilt, Oegstgeest en Leiden.

Gerda Drop

Het werk van de kalligraaf Gerda Drop uit Alphen aan den Rijn is Letterlijk uniek! Zij beeldt teksten uit op haar eigen, unieke wijze. Ze gebruikt vaak Bijbelteksten als inspiratiebron. Haar persoonlijke ervaring met het geloof wordt zo vormgegeven. Zowel inhoud als betekenis van de teksten krijgen door haar kleurgebruik en vormgeving van de letters een bijzondere meerwaarde. De teksten worden laag over laag aangebracht.

Na vele jaren van traditionele kalligrafie heeft zij zich deze werkwijze eigen gemaakt. Voor haar nieuwe materialen als acrylverf en canvas of MDF hebben haar mogelijkheden uitgebreid.

Ze geeft cursussen en workshops. Op haar website vind u een legio aan voorbeelden van haar werk, van oorkonde en ansichtkaart tot muurschildering en schilderslinnen: www.letterlijkuniek.nl

Comments are closed.