2013 Jubileumconcert en workshop

Jubileumconcert 21 juni 2013

20130621_010

Op 21 juni 2013 heeft het projectkoor van de Stichting, bestaande uit zo’n 140 zangers, samen met een internationale cast haar jubileumconcert uitgevoerd in de Pieterskerk onder leiding van Wim de Ru. In 1988 vond het eerste concert van de Stichting plaats door de uitvoering van ‘the Gates of Greenham’ van Tony Biggin. Oprichtster en vele jaren drijvende kracht achter de Stichting was Clare Wesselius (1947-2011). Het concert is aan haar opgedragen.

Voor de pauze is het Requiem van Bob Chilcott uitgevoerd en na de pauze Cry of the Earth van Tony Biggin. Beide werken zijn van hedendaagse Britse componisten; maar ze verschillen veel van elkaar. Het Requiem van Bob Chilcott (2010) past in de traditie van het Requiem van Fauré en kenmerkt zich door een eigen serene, meditatieve kwaliteit en een atmosfeer van verzoening.

Cry of the Earth roept de mensheid op om zijn relatie met aarde, natuur en medemensen ingrijpend te veranderen, voordat de schade onherstelbaar is. Het is een muzikaal spektakel met vier solisten, 2 vertellers, orkest, elektrische gitaar, saxofoon, drums en met een belangrijke rol voor het koor.
Solisten waren Dorothy Grandia (sopraan), Robert Luts (tenor), Hyacinth Nicholls (mezzosopraan) en Joep Bröcheler (bas). De rollen van verteller werden vertolkt door Wijnand Stomp en Karin Herrebout. Het Holland Symfonie Orkest begeleidde het geheel.

De componist Tony Biggin was aanwezig bij het concert. Hij complimenteerde ons uitvoerig en gaf aan dat hij heel blij was met deze uitvoering van zijn oratorium. De reacties uit orkest en zaal waren zeer positief. Het bestuur kijkt tevreden terug op het concert en we hopen dat deze uitvoering zowel voor het publiek als voor de koorleden smaakt naar meer.

Hyacinth Nicholls schreef aan het koor ‘Thank you for what was altogether a most thrilling experience. Every one put heart and soul into a special theatrical performance on the night. Much love, Hyacinth’ (Dank jullie allen voor deze opwindende ervaring. Iedereen zette zich ‘s avonds met hart en ziel in voor deze speciale theatrale uitvoering. Hartelijke groet, Hyacinth Nicholls).

20130621_029
Enkele citaten van deelnemers:
‘ De melodieën en de beelden van het concert blijven nog steeds terugkomen in mijn hoofd en dat zal vermoedelijk nog wel een tijdje doorgaan. Het was een geweldige ervaring. Twee prachtige, betekenisvolle werken in een schitterende, historische kerk. Ik heb ook erg genoten van de expressieve en zeer inspirerende manier van dirigeren van Wim. Ik hoorde veel positieve reacties van toehoorders.’

‘ Ik heb in ieder geval genoten!, en velen met mij, kreeg ik gisteren de indruk. En nogmaals mijn complimenten voor de gehele organisatie. Ik zal nog even nagenieten…’

‘Mijn complimenten voor de uitstekende organisatie rond de geslaagde uitvoering vrijdag jl. Als ‘gewoon’ koorlid heb ik ditmaal onbezorgd kunnen genieten, hoewel ik jullie activiteiten als bestuur natuurlijk wel met extra belangstelling heb gevolgd. Niet iedereen realiseert zich wat een enorme hoeveelheid werk er aan zo’n project vast zit. Complimenten ook voor de vormgeving van posters en kaarten. Kortom, bedankt voor jullie inspanningen!”

Interview met Wim de Ru in Leidsch Dagblad van 2o juni 2013: Koor laat aarde huilen

Foto’s: Geert-Jan Pluijms en Daniel Pluijms

 

 

 

Workshop door Bob Chilcott zeer succesvol verlopen

In het kader van haar 25-jarig jubileum heeft de SLK voor de koorleden op 12 oktober 2013 een workshop onder leiding van Bob Chilcott georganiseerd. Deze workshop vond ’s middags plaats. De ochtend was ingeruimd voor een masterclass voor de leden van het Leids Kamerkoor (LKK). Een aantal leden van SLK heeft graag van het aanbod van LKK gebruik gemaakt om de masterclass als toehoorder bij te wonen.

Het LKK had zich al geruime tijd bezig gehouden met het instuderen van “Aesop’s fables”, een compositie van Chilcott. Zij hebben dit vervolgens uitgebreid met hem doorgenomen. Onder de inspirerende en enthousiaste leiding van Chilcott werden bij de verschillende fabels de puntjes op de i gezet en er werd veel gelachen.

Repetitie met LKK
Repetitie met LKK

Het Leids Kamerkoor bestaat ook 25 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt op 7 en 14 december 2013 een exclusief Leids muziektheater rond ‘legenden, mythen en fabels’  – waaronder “Aesop’s fables” – op de planken gezet van Theater Ins Blau.  Voor meer informatie:  www.stadspodia.nl  of  www.leidskamerkoor.nl

Na de middagpauze kon de workshop voor leden van de Stichting Leidse Koorprojecten starten. We hebben met ruim 80 zangers een heel fijne middag gehad. Chilcott was goed op dreef. Hij gaf zijn aanwijzingen met veel humor en lardeerde die met leuke anekdotes over zijn carrière en werk. Een korte kennismaking met de componist werd gevolgd door het instuderen van het lied “Jesus springing”. Niet direct een makkelijk stuk maar tot grote tevredenheid van Chilcott werd er door alle aanwezigen hard gewerkt en werd de muziek snel opgepakt.

Repetitie met koorleden
Repetitie met koorleden

Na de welverdiende theepauze werd met plezier verder gestudeerd. Als laatste werd het lied “Thou knowest Lord” gerepeteerd, een onderdeel uit het Requiem dat tijdens het concert op 21 juni in de Pieterskerk al gezongen was. De middag werd om vijf uur op een mooie manier afgesloten, doordat familie en vrienden kwamen luisteren naar de opbrengst van een middag hard werken. Alom tevredenheid: Chilcott, zangers en bezoekers waren blij met het resultaat! Het was een mooie dag en zeer zeker voor herhaling vatbaar.

 

Comments are closed.